JULKINEN KANNANOTTO 18.8.2020
Turkin ihmisoikeusloukkaukset ovat jatkuneet pitkään. Maata ei voi pitää oikeusvaltiona, kansanedustaja Antero Laukkanen toteaa. Hän vaatii EU:n tuen ja jäsenyysneuvottelujen lopettamista.
Kristillisdemokraattien kansanedustajan Antero Laukkasen mielestä on aika lopettaa neuvottelut Turkin kanssa EU-jäsenyydestä.
– On ilmeistä, ettei Turkki halua EU:n jäseneksi vaan suuntautuu vastakkainasetteluun. Turkki lisää merivoimiensa liikehdintää Välimerellä ja uhkaa Kreikan ja Kyproksen kaasukenttiä. Turkki ostaa uuden ohjuspuolustusjärjestelmän Venäjältä, vaikka se on NATO:n jäsen. Mutta voiko se enää kauaa kuulua NATO:on?
– Turkki muutti kristityille symbolisesti tärkeän Hagia Sofian moskeijaksi, osana kristityn vähemmistön vainoa ja merkkinä maan suunnasta kohti avointa islamismia, Laukkanen toteaa.
EU:n yleisten asioiden neuvosto totesi 26.6.2018, että Turkin etäännyttyä yhä kauemmaksi, liittymisneuvottelut ovat jäissä. Silti liittymiseen valmistelevaa tukea Turkki on saanut vuodesta 2007 lähtien. Vuosina 2014-2020 tuki on ollut 4,5 miljardia euroa, noin 740 miljoonaa euroa vuodessa.
Laukkasen mielestä tällaista tukemista on turha jatkaa, varsinkin, kun se pönkittää Erdoganin valta-asemaa. Rahat voidaan käyttää paremmin, esimerkiksi EU:n tutkimusrahoituksen nostamiseksi.
Myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD:lla on noin 7 miljardia euroa kiinni 317 projektissa Turkissa.
– On syytä harkita uudelleen, onko EBRD:n apu tarpeen Turkille, joka hyötyy jo suuresti vapaakaupasta EU:n kanssa, Laukkanen sanoo.
Esitän, että Suomi ryhtyy EU:ssa ajamaan jäsenyysneuvottelujen lopettamista Turkin kanssa.
Hän muistuttaa, että vuodesta 2015 lähtien EU:n komissio on maksanut tai sitoutunut maksamaan Turkin pakolaisille 2 miljardia euroa ja jäsenmaat 4 miljardia euroa.
– Tätäkään rahoitusta ei enää tarvitse jatkaa pakolaisaallon pysäyttämiseksi, vaikka humanitaarisista syistä suora apu pakolaisille on vielä tarpeen. Presidentti Erdoganin helmikuinen uhkaus ja Turkin kokeilu uudesta pakolaisaallosta torjuttiin maaliskuussa. Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan tekee siitä sodan osapuolen, joka omilla toimillaan luo pakolaisuutta.
– Siksi esitän, että Suomi ryhtyy EU:ssa ajamaan jäsenyysneuvottelujen lopettamista Turkin kanssa ja Turkin jäsenehdokkuuteen liittyen saaman avustuksen käyttämistä tutkimusrahoituksen nostamiseksi Euroopan Unionissa sekä muun Turkin saaman rahoituksen tarkoituksenmukaisuuden harkitsemista uudelleen, Laukkanen toteaa.